Цивільний захист

Сектор з питань цивільного захисту та інфраструктури Яготинської райдержадміністрації

Завідувач сектору: Румянцев Анатолій Миколайович

Головний спеціаліст: Охріменко Тетяна Володимирівна

тел: 5-66-27

НЕ ЖАРТУЙТЕ З ГАЗОМ!

 Аналіз надзвичайних ситуацій, пов’язаних з порушенням правил користування газом, в котрий раз свідчить про те, що з газом жартувати не можна . Радимо населенню уважно повторитиі суворо дотримуватись основних правил користування газом і газовими приладами.

КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

  • Допускати до користування газовими приладами і газобалонними установками дітей дошкільного віку, а також осіб, які не пройшли інструктаж і не знають правил користування газовими приладами.
  • Самовільно переставляти газові прилади, а також здійснювати реконструкцію приміщень, де встановлені газові прилади.
  • Вносити зміни в конструкцію газових приладів.
  • Відключати автоматику безпеки та регулювання. Користуватися газом при несправності газових приладів, автоматики, арматури і газових балонів.
  • Користуватися газом при порушенні щільності кладки, штукатурки газифікованих печей та димоходів.
  • Залишати працюючі прилади без нагляду.
  • Прив’язувати до газопроводів мотузки та навантажувати газопроводи.
  • Використовувати газ та газові прилади не за призначенням. Користуватися газовими плитами для обігріву приміщень.
  • Використовувати для сну і відпочинку приміщення, де встановлені газові прилади.

 

Витікання газу може бути на з’єднаннях і кранах газопроводу, а також на кранах газових приладів. Виявити наявність витікання газу можна по запаху, на слух (чути шипіння) та за допомогою мильної емульсії. Забороняється застосовувати вогонь для виявлення витікання газу.

Не зачиняйте вентиляційних отворів у підвалах

  • Перед запалюванням газових приладів з відводом продуктів спалювання в димохід(опалювальна піч, кухонне вогнище, газова колонка) переконайтесь у наявності тяги в димоході. Перевіряти наявність тяги потрібно перед розпалюванням і під час роботи газових приладів. При відсутності тяги користуватися газовими приладами категорично забороняється.
  • Для перевірки наявності тяги в газовій колонці або котлах центрального опалення необхідно піднести полум’я сірника під ковпак тягопереривача. Якщо полум’я сірника відхиляється всередину тягопереривача - тяга є.
  • Щоб перевірити наявність тяги в печі або в кухонному вогнищі, необхідно піднести листок легкого паперу в топку. Якщо папір відхиляється у бік топки – тяга є.
  • Не користуйтесь газовими приладами при несправних димоходах та вентиляційних каналах. Вимагайте від житлово-експлуатаційних дільниць систематичної перевірки та очищення димоходів.
  • Приміщення, де встановлені газові прилади, повинні постійно провітрюватися. Категорично забороняється зачиняти решітки вентиляційних каналів.
  • При користуванні газовими приладами кватирки або фрамуги вікон повинні постійно бути відчинені.
  • Двері в приміщення, де встановлені газові прилади з відводом продуктів згорання в димохід, повинні мати в нижній частині щілину або круглі отвори для притоку свіжого повітря. 

ДІЇ  В ПРИМІЩЕННІ,ДЕ ВІДЧУВАЄТЬСЯ  ЗАПАХ  ГАЗУ : 

  • закрити головний кран на газопроводі та приладах;
  • провітрити приміщення;
  • не вмикати та не вимикати електроприладів;
  • не запалювати відкритого вогню;
  • викликати аварійну службу за телефоном 104. 

УВАГА! ЧАДНИЙ ГАЗ!

   У холодну пору року, з початком опалювального сезону, як свідчить статистика, зростає кількість випадків отруєння чадним газом.

Чадний газ (оксид вуглецю) – це безколірний газ, який не має запаху. Головна небезпека полягає в тому, що чадний газ через легені швидко проникає в клітини крові, заміняє кисень, що міститься в еритроцитах. Внаслідок цього в організмі виникає кисневе голодування (гіпоксія).

Отруєння може статися під час роботи бензинових двигунів, при згорянні природного газу, при пожежах та на деяких промислових підприємствах. Велика кількість смертельних випадків відбувається в закритих приміщеннях з відсутністю вентиляції, наприклад в  гаражах.

При незначній концентрації чадного газу виникає головний біль, нудота, блювота, загальна слабість, непритомність.

Тяжкий  ступінь гострого отруєння чадним газом характеризується розвитком коматозного стану з порушенням серцевої діяльності й дихання. Іноді з’являються ерітематозні плями з пухирцями, токсична пневмонія, набряки легень, інфаркт міокарда.

 Ознаки та симптоми отруєння чадним газом:

  • головний біль, нудота;
  • задуха;
  • потьмарення свідомості;
  • м’язова слабість;
  • червоний колір обличчя;
  • тривала дія чадного газу може призвести до смерті.

Як же попередити отруєння чадним газом?

 Конфорки і духовки призначені тільки для приготування чи підігріву їжі! У жодному разі не можна вмикати конфорки чи духовку для обігріву приміщення!

 Колонку не можна залишати без нагляду. Перед тим, як приймати ванну, треба вимкнути колонку і тільки тоді заходити у воду.

 Перед опалювальним сезоном треба всім ретельно перевірити тягу у димоходах! Якщо її немає, треба звернутися в жек чи до спеціалістів, які займаються прочищанням димохідних та вентиляційних каналів.

 Небезпекою можуть стати несправні димарі: якщо тяга у димарях порушена, то продукти згоряння потраплятимуть у житлове приміщення.

Газові конвектори також можуть бути небезпечними: якщо тяга недостатня – продукти згоряння також можуть проникати у приміщення.

 Якщо при включених конфорках чи колонці починає боліти голова і з’являються подібні симптоми отруєння – негайно потрібно вийти на свіже повітря, виключити усі нагрівальні прилади, відчинити усі вікна і двері для протягу. Якщо відчутний запах газу – у жодному разі не можна включати чи виключати електричні прилади та світло. Терміново зателефонувати “104”. Якщо людина почувається погано – викликати терміново “швидку”.

 Регулярно потрібно запрошувати спеціаліста і ретельно перевіряти усі системи опалення. Особливу увагу слід звернути на справність системи виведення продуктів згоряння.

 Печі і кухонні вогнища на ніч виключати!

 Не залишати дітей без нагляду при ввімкнених нагрівальних приладах!

Перша допомога при отруєнні чадним газом.

  • Хворого негайно виносять на свіже повітря.
  • За необхідності здійснюють реанімаційні заходи для відновлення дихання і діяльності серця: вдихання кисню, кероване апаратне дихання, обмінне переливання крові.
  • Дотримуються принципів надання медичної допомоги при інгаляційних отруєннях.
  • Негайно викликають «швидку медичну допомогу».
  • Кращий засіб для лікування - тривале дихання киснем.
  • Пам’ятайте, що звичайний протигаз не захищає від чадного газу.

  НЕ ДОПУСТІТЬ БІДИ!

Щороку з настанням осінньо-зимового періоду стан протипожежного захисту в державі значно ускладнюється. В  цей період виникає більше половини всіх пожеж від загальної кількості, а загибель людей становить понад 70% від їх загального числа.

Як свідчить статистика, майже 80% пожеж виникають в житловому секторі.

ЩОБ  ЗБЕРЕГТИ СВОЄ ЖИТТЯ  ТА  ЖИТТЯ  БЛИЗЬКИХ ВАМ ЛЮДЕЙ, ПАМЯТАЙТЕ  ПРО НАСТУПНЕ :

 не допускайте використання для обігріву приміщень несертифікованих та саморобних нагрівальних приладів , газових кухонних плит;

  • в разі використання серійних нагрівальних пристроїв прослідкуйте за тим, щоб вони були встановлені таким чином, щоб уникнути перекидання, обмежте до них доступ дітей;
  • відстань від приладів електроопалення до горючих матеріалів і конструкцій  має становити не менше 0.25 м;
  • дотримуйтесь правил пожежної безпеки при використанні індивідуальних систем опалення та систем пічного опалення в будинках;
  • не залишайте без нагляду у разі виходу з приміщення увімкнені в електромережу нагрівальні прилади, телевізори, праски тощо;
  • намагайтесь уникати перевантаження електричних мереж, не вмикайте одночасно побутові електроспоживачі значної потужності;
  • не допускайте застосування саморобних некалібрових плавких вставок в запобіжниках електричного струму;
  • тримайте запальнички та сірники поза полем зору дітей та у недосяжних для них місцях. Діти віком від двох років здатні самостійно їх запалити. Ніколи не заохочуйте та не дозволяйте дітям бавитися із сірниками і запальничками, вважати їх іграшками;
  • не паліть у ліжку! Паління у ліжку – одна з головних причин смертельних випадків при пожежі в оселях!

Пам’ятайте самі та навчіть своїх дітей, що постійне виконання заходів пожежної безпеки – запорука збереження людських життів та значних матеріальних цінностей!

У РАЗІ ВИНИКНЕННЯ ПОЖЕЖІ НЕГАЙНО ТЕЛЕФОНУЙТЕ 101!

ЯК УБЕРЕГТИ СЕБЕ ВІД БОТУЛІЗМУ

                Ботулізм – гостре інфекційно-токсичне захворювання  з групи харчових токсикоінфекцій, що викликається анаеробними бактеріями і їх токсинами, що характеризується переважно важкою поразкою ядер черепномозкових нервів. Зустрічається у всіх частинах земної кулі, але частіше в країнах, де населення вживає багато консервованих продуктів домашнього приготування.

На ботулізм люди хворіли від початку існування людства, але особливу увагу  ця хвороба привернула тільки в 1793 році, коли у Вюртемберзі захворіло 13 осіб, які вживали кров’яну ковбасу, 6 з них померли.  Назва його пішла від латинського «ботулус»- ковбаса. Тоді це захворювання пов’язували тільки з вживанням   в  їжу зіпсованої  ковбаси. Але виявилось, що його винуватцем можуть стати й інші консервовані продукти - риба, плоди, овочі, гриби.

Бактерії, які виробляють ботулотоксин, широко розповсюджені в природі. Вони зустрічаються в землі, воді, в організмах деяких тварин, розвиваються за повної відсутності кисню і тому найкраще зберігаються в герметично закупорених консервних банках, де гинуть всі інші мікроби. За несприятливих умов вони утворюють спори, які малочутливі  до зовнішніх чинників.

Продукти, вражені бактеріями ботулізму, за зовнішнім виглядом і смаком часто не відрізняються від звичайних, хоча інколи набувають запаху прогірклого масла. Розкладаючи білки, жири і вуглеводи, вони утворюють вуглекислий газ. Саме він і викликає здуття банок. Такі консерви ні в якому разі не можна вживати в їжу.

Із 5 різновидів бактерій ботулізму, позначених латинськими літерами A,B,C,D,E,  найсильніший токсин виробляє мікроб типу А.Цей токсин перевершує по своїй  силі всі відомі природні отрути.

Ботулотоксин , як і спори, досить стійкий. Сонячне світло й повітря його не руйнують. Описано випадок, коли рідкий токсин мікроба типу А в запаяних пробірках зберігався протягом 13 років. Травні ферменти також не діють на токсин. Хімічна природа отрути і причина його високої токсичності поки що не з’ясована. Відомо лише, що це речовина білкової природи, яка діє подібно до ферменту, викликаючи спазми і пошкодження кров’яних судин, знищуючи еритроцити, вражаючи м’язову систему, органи травлення й дихання, порушуючи роботу серця. Але найбільшої шкоди приносить він нервовій системі.

Отруєння наступає через декілька годин, а іноді і діб з того моменту, коли був з’їдений заражений продукт. Початок хвороби – блювота - нагадує будь-яке харчове отруєння. Потім з’являються симптоми, характерні для ботулізму: послаблення зору, косоокість, порушення ковтання, інші симптоми, які свідчать про параліч окремих м’язів.

Захворювання проходить тяжко. Смертність від ботулізму висока: від нього помирає більше 25% хворих.

            Для попередження ботулізму  необхідно:

 -          ретельно вимивати продукти і посуд , що використовуються  для консервування , від бруду і пилу;

-           використовувати за рецептурою рекомендовані концентрації солі, цукру і кислоти, вони перешкоджають накопичуванню токсинів;

-          м’ясо і рибу  в домашніх умовах можна консервувати в герметично закритих банках тільки із застосуванням автоклаву ;

-          не консервувати герметично гриби і інші продукти, які важко почистити  чи використати кислоту, яка подавлює розвиток спор ботулізму;

-          зберігати домашні консерви при низьких температурах;

-          не купуйте домашні консерви, а також «саморобні» м’ясні  і рибні продукти «з рук» на вулицях і ринках;

-          не купляйте в магазині консервовані  продукти із здутою кришкою;

І найголовніше, завжди треба пам’ятати, що в домашніх умовах ніякі продукти – овочі, фрукти, ягоди, гриби не можуть бути гарантовано очищеними від забруднення. Ні один рецепт консервування не запобігає  проростанню спор  мікроба ботулізму.  Тому консервовані продукти, приготовлені в домашніх умовах, перед вживанням треба викласти в каструлю і прокип’ятити 15-20 хвилин, а потім охолодити. Кип’ятіння  вбиває токсин, який утворився в консервах. Саме кип’ятіння консервованих продуктів перед їжею - основний захід профілактики.

При перших ознаках ботулізму необхідно терміново викликати «швидку допомогу».

Дуже важливо вчасно  надати першу домедичну допомогу - промити  шлунок 5% содовим розчином,  зробити  клізму. Подальше складне лікування ведуть кваліфіковані спеціалісти медики  у лікарняних умовах.

ПАМ’ЯТКА

ВСЯ ПРАВДА ПРО КУРІННЯ

Тютюнопаління – одна з найсерйозніших медико-соціальних проблем нашого часу. Невідповідне ставлення до цього явища в суспільстві та неусвідомлення його реального руйнівного впливу на здоров’я ускладнює її вирішення.

Всі форми споживання тютюну, включаючи паління сигарет, сигар, трубок, жувального або нюхального тютюну, а також вплив продуктів його згорання на тих, хто не палить(пасивне або вимушене паління), значно підвищують захворюваність і передчасну смертність, спричинені більш, як 20 різними хворобами.

Більшість досліджень показали, що ризик виникнення захворювань залежить як  від кількості випалюваних сигарет, так і від тривалості паління. За оцінкою експертів ВООЗ, від хвороб, пов’язаних із палінням, щорічно у світі вмирає 4 мільйони людей. Якщо ситуація з палінням не зміниться, то в 2025 році щорічні втрати будуть складати вже 10 мільйонів осіб.

Проблема тютюнопаління вкрай актуальна для нашої країни, адже Україна посіла перше місце у Європі за кількістю курців. За даними Міністерства охорони здоров’я України в сучасних умовах кожна п’та жінка- активний курець.

За статистикою, щорічно від захворювань, спричинених тютюнопалінням в Україні, помирає 110 тисяч осіб.

Згубна дія тютюну не обмежується лише впливом на курця. Підраховано, що людина, яка перебуває протягом години в накуреному приміщенні, вдихає стільки тютюнового диму, мовби викурила чотири сигарети. Слід зазначити, що «пасивний» курець потрапляє в такий же стан, що й «активний» курець. У людини, яка довгий час перебувала в накуреному приміщенні, з’являються ознаки нікотинової інтоксикації (отруєння): виникає головний біль, нудота, кволість.

В Україні тютюнопаління є опосередкованою причиною кожного п’ятого випадку смерті осіб віком від 35 років.

ТЕ, ЩО МИ ВДИХАЄМО

Тютюновий дим – це вид забрудненого повітря, що в сотні тисяч разів перевищує забруднення будь-якого металургійного чи хімічного комбінату. Проте люди свідомо вдихають таке повітря. В абсолютно чистій атмосфері організм людини, що палить, зазнає такого токсичного впливу, ніби вона знаходиться в умовах, де забруднення в тисячі разів перевищує будь-які норми.

У тютюновому димі, крім слабкого наркотика- нікотину, міститься близько 200 особливо отруйних речовин – чадний газ, аміак, синильна кислота, сірководень, радіоактивні речовини, тютюновий дьоготь, бензопірен (сильний канцероген, тобто речовина, що спричиняє рак) і багато інших.

Протягом останніх десятиліть тютюн став набагато отруйнішим, ніж, скажімо, в 19 столітті, через те, що тютюнові листки активно поглинають з повітря шкідливі домішки, аерозолі, кількість котрих дедалі збільшується. Такої атмосфери, яку створює для себе той, хто палить, немає в жодному забрудненому промисловому центрі.

Паління спричиняє 30% усіх випадків  смерті від онкологічних захворювань і 90% усіх випадків захворювання раком легень. Зростання поширення паління серед жінок  призвело до того,що в деяких країнах рак легень, як провідна причина смерті від онкологічних захворювань у жінок,випередив рак молочної залози. Тютюнопаління  також істотно збільшує ризик розвитку інших форм раку: ротової порожнини, глотки, гортані, стравоходу, підшлункової залози, нирок, сечового міхура, шийки матки. Під впливом тютюнового  диму відбувається хронічне подразнення слизової оболонки гортані, розвивається запалення голосових зв’язок, вони потовщуються, грубішають. Це призводить до зміни тембру голосу (грубий голос курця), що особливо помітно в молодих жінок.

Особливої шкоди завдає куріння жіночому організму. Серед жінок, які протягом 20 років випалюють 26  більше сигарет за день, 80% помирають від коронарних захворювань серця. В цій групі ризик смертельних приступів виявляється в 5,4 раза більшим, ніж чсеред тих, хто не палить. Навіть одна-чотири сигарети на день збільшують ризик коронарних захворювань у 12,4 раза. Паління негативно впливає на ендокринну систему, особливо жіночу. У жінок, які курять, частіше виникають аменорея, кровотечі, зниження естрогенів у крові, рання менопауза. Абсолютно неприпустиме паління для вагітних жінок- це в 100%  випадків призводить до неенормального розвитку дитини, появи аномалій, зокрема й генетичних, передчасного переривання вагітності.  Паління жінок під час вагітності спричиняє не тільки збільшення частоти ускладнень і випадків внутрішньоутробної смерті плода, зростання ризику викиднів і зниження маси тіла новонароджених, але й позначається на здоров’ї дитини протягом перших 7-9 років життя, характеризується відчставанням психічного й фізичного розвитку.

ТЮТЮНОВИЙ ДИМ АТАКУЄ ВСІ СИСТЕМИ ОРГАНІЗМУ

Куріння прямо чи опосередковано завдають великої шкоди практично всім системам органів людини.

Впливає :

на нервову систему

З продуктів тютюнового диму на серцево-судинну систему  шкідливо діють нікотин і оксид вуглецю.

Малі дози нікотину підвищують збудливість кори головного мозку на короткий час, потім пригнічують і виснажують діяльність нервових клітин, цим і обумовлюють уявне підвищення працездатності курців.

Мозок звикає до нікотинових «допінгів» і починає вимагати їх, а якщо їх бракує, з’являється занепокоєння,  дратівливість. Людина знову починає курити, б’є свій мозок, послаблюючи процес гальмування. Рівновага збудження й гальмування порушується внаслідок перезбудження нервових клітин, що виснажуючись, знижують розумову діяльність головного мозку.

Порушення процесів збудження й гальмування викликає симптоми, характерні для неврозу.

Невротичними проявами є головний біль, запаморочення, підвищена дратівливість, швидка стомлюваність, зниження працездатності, тремтіння, безсоння. Куріння в організмі  може викликати такі самі зміни, як і стрес.

На серцево-судинну систему

Через стінки альвеол і слизову оболонку кишечника шкідливі речовини тютюнового диму потрапляють у кров. Найлегше  всмоктуються  нікотин, чадний і вуглекислий гази, котрі витісняють кисень із його сполуки з гемоглобіном(оксигемоглобіну) та руйнують еритроцити. Це перешкоджає перенесенню кисню кров’ю та забезпеченню м’язів і нервової тканини. Нікотин викликає спазми, що продовжуються 30-40 хвилин після припинення куріння, а також порушує діяльність серця: викликає аритмії, призводить до різкого підвищення кров’яного тиску. За даними досліджень, частота пульсу курця більша на 10-18 ударів на хвилину, ніж у людини, що не курить.

Викурюючи кожні 30 хвилин нову сигарету, курці весь час тримають судини в стані спазму. Внаслідок звуження судин зменшується приплив крові до шкіри, знижується її температура. За добу серце курців робить 10-15 тисяч зайвих скорочень. При систематичному курінні судини серця звужені,знижене надходження кисню до серцевого м’яза, що призводить  до його хронічної перевтоми. Нікотин викликає підвищення артеріального тиску. Одна викурена сигарета підвищує короткочасний тиск приблизно на 10 мм рт. ст.

Наслідком куріння є ішемічна хвороба серця, що пов’язана  з недостатнім кровопостачанням серцевого м’яза. Раннім  її виявом є стенокардія, ознаки: загрудний біль, що віддає в ліву руку й лопатку, шию й нижню щелепу, з’являється почуття тривоги, серцебиття, пітливість, збліднення. Приступ може статися під час фізичного навантаження чи стресу.

Багато досліджень показують, що куріння активізує процеси згортання крові, що призводить до виникнення тромбозу в різних судинах.

На органи дихання

Шкідливий вплив куріння на органи дихання пов’язаний із:

прямим подразненням речовинами тютюнового диму слизової оболонки дихальних шляхів;

погіршенням насичення крові киснем;

канцерогенною дією бензопірену та радіоактивних речовин.

Аміак у димі викликає подразнення слизових облонок рота, носа, гортані, трахеї та бронхів. Як наслідок – розвивається хронічне запалення дихальних шляхів.

Подразнення нікотином  слизової оболонки носа може призвести до хронічного катару, що, поширюючись на хід, котрий з’єднує ніс і вухо, може стати причиною зниження слуху.

Дим  діє на голосові зв’язки, котрі знаходяться в стані хронічного запалення( звідси й типове для курців огрубіння голосу, особливо помітне в жінок). Тривале куріння спричинює розростання фіброзної тканини, внаслідок чого звужується голосова щілина. Хронічне подразнення голосових зв’язок змінює тембр і красу голосу, він втрачає чистоту і звучність, стає хрипким, що для співаків, акторів, викладачів, лекторів може закінчитися професійною непридатністю.

Потрапляючи в трахею і бронхи(дихальні шляхи, якими повітря надходить у легені), нікотин діє на їхню слизову оболонку і на верхній шар, котрий має коливні вії, що очищують повітря від пилу та дрібних частин.нікотин паралізує вії, внаслідок чого частинки тютюнового диму осідають на слизовій оболонці трахеї та бронхів.

Слизові оболонки гортані, трахеї та бронхів від частого куріння подразнюється, призводячи до хронічних трахеїтів і бронхітів. Також куріння призводить до гіпоксії, оскільки чадний газ тютюнового диму блокує частину гемоглобіну, дихальна функція крові порушується.

На органи травлення

Під час куріння  органічні кислоти, що містяться  в тютюновому димі, викликають слиновиділення. Шкідливі компоненти диму розщеплюються в слині і через стравохід потрапляють у шлунок. Під впливом нікотину й частинок тютюнового диму жовтіють і псуються зуби. Температура диму в роті становить 50-60 градусів, температура повітря, що надходить  у рот, набагато нижча, різниця температур впливає на зуби: псується емаль, кровоточать ясна, з’являється карієс.

Подразнюючи слинні залози, нікотин викликає посилене слиновиділення. Слина з нікотином, що ковтається, не лише подразнює слизову оболонку шлунка, а й вносить інфекцію. Це призводить до гастриту, хворий відчуває важкість і болі в підшлунковій ділянці, печію, нудоту.

Рухова скорочувальна діяльність шлунка через 15 хвилин після початку куріння припиняється, а перетравлення їжі затримується.

Нікотин порушує процес виділення шлункового соку та його кислотність.

На органи чуттів і ендокринну сиситему 

Очі людини, яка курить, багато й часто сльозяться, червоніють, краї повік розпухають, очі швидко стомлюються під час читання, може з’явитися миготіння, двоїння в очах. Нікотин, діючи на зоровий нерв, може  викликати його хронічне запалення, внаслідок чого знижується гострота зору.

Під час куріння звужуються судини,змінюється сітківка,що веде до дегенерації її в центральній ділянці, нечутлиості до світлових подразників.

Нікотин підвищує внутрішній тиск в очах. Хворим, що страждають глаукомою, категорично забороняється курити.

Шкідливе куріння й для слуху. У курців гострота слуху занижена.

Тютюновий дим і нікотин знижують гостроту смакових відчуттів. Курці нерідко погано розрізняють мак гіркого, солодкого, солоного, кислого.

Нікотин негативно впливає на ендокринні залози(залози внутрішньої секреції, що виробляють гормони, які впливають на обмін речовин в організмі). До них належать гіпофіз, щитоподібна залоза, наднирки.

Викурювання 10-20 сигарет за день підсилює функцію щитоподібної залози: прискорюється  обмін речовин, збільшується серцебиття.

Встановлено, що куріння тютюну згубно впливає на діяльність статевих залоз. У чоловіків нікотин гнітить статеві центри, розташовані в крижовому відділі спинного мозку. Пригнічення статевих центрів і невроз, що постійно підтримується курінням, призводить до того, що в курців розвивається статеве безсилля(імпотенція).

 Якщо ви будете ПАЛИТИ, ви ПОМРЕТЕ раніше, ніж могли б, оскільки кожне затягування тютюновим димом отруює всі клітини вашого тіла і безжально відрізує шматочок  від відміряного вам відрізку вашого життя.